Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ShiningCar
    Drive
    • 2011
    • 96

Zamieszczone przez marektbg
    Czy ktoś z Was używał wosku w płynie Turle Wax Ice - jeśli tak proszę o opinie
    To jest produkt który może ładnie wygląda - tyle mojej opinii :szeroki_usmiech
    Car Detailing

Komentarz

• marektbg
      Elegance
      • 2010
      • 861

Chce użyć czegoś relatywnie taniego co da jako taki efekt, i nie mam zamiaru kupować wosku za 100 czy 200zł bo bardziej mi chodzi o podstawowe zabezpieczenie, a nie pieszczoty auta - bo to w końcu tylko samochód :P

Komentarz

• dwaoka
        Elegance
        • 2010
        • 927

to w końcu tylko samochód :P
        uu kolego uważaj na takie komentarze w tym wątku
        bkc+dsg

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Czy ktoś z Was używał wosku w płynie Turle Wax Ice - jeśli tak proszę o opinie
          Wiem, że ludzie którzy tego uzywaja są z tego wosku zadowoleni. Tylko ci ludzie nie mają zbyt wielkich oczekiwań w stosunku do czystości i połysku lakieru oraz głębi koloru.
          Jesli miałbym co polecić coś z klasy budżetowej, to chyba faktycznie kosmetyki Sonaxa będą tu najlepsze. Choć zdecydowanie bardziej polecałbym ci dołożenie paru zł i zakupienie produktów Meguiars, Chemical Guys, Pour Boys, Sonus czy Nielsen itd.
          Czarny Elegance

Komentarz

• sdss
            Rider
            • 2010
            • 353
            • Seat

marektbg, Zawsze można kupić próbki za pare złoty nie zrujnujesz się a starczy na 3 do 4 aplikacji. Kiedyś dostałem ICE Ładnie wygląda i nakłada się szybko ale znika po myciu. Miałem wątpliwości co do takiego paćkania kupiłem próbki zrobiłem i efekt wizualny jak i trwałość powłoki okazał się warty zabawy.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• jerzygdi1
              Classic
              • 2010
              • 18

Witam
              Przymierzam się do kupna polerki elektrycznej...
              Związku z tym mam pytanie jakich końcówek (padów) użyć do nakładania wosku, a jakich do polerowania ?
              Pozdrawiam
              jerzygdi1

Komentarz

• ori2
                Classic
                • 2010
                • 22

Czy, jeśli autko jest nowe, to mozna pominąc czyszczenie glinką??

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

ori2, ja na swoje "nowe" ( miało trochę ponad dwa miesiące ) zużyłem dwie glinki, obie całkowicie czarne od syfu zebranego z lakieru...

Nowe to auto było jak zjechało z taśmy. Potem jechało XXX km na lawecie do dealera, potem postało na parkingu przed ASO itp. Poleć glinką to zobaczysz ile syfu zbierzesz z takiego auta...
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

ori2, Kowal ma rację. To ze auto jest nowe, bo je odebrałeś z salonu nie oznacza że jest czyste Juz niedawno tu pisałem że z kumplem przygotowywalismy do odbioru fabrycznie nowego Seata Exeo i różnica było naprawdę spora !!
                    Na fabrycznie nowym aucie mozes zpominąc etap korekty lakieru (choc zdarzają sie egz. gdzie ten etap też jest konieczny. Może nie pastami Compoud tylko delikatniszymi, ale konieczny).
                    Pozostałe etapy, jesli chcesz porzadnie wyczyscić auto i zadbac o jego lakier, nalezy wykonać.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• To_mar
                      Drive
                      • 2010
                      • 74

potwierdzam, nowe 2 miesieczne auto przeszło całą procedure i musze powiedziec ze po dokladnym umyciu, jak suszyłem auto przed glinkowaniem (co nie jest konieczne), to ku mojemu zdziwieniu na dolnej czesci drzwi mikrofibra jakos nie chciala sie przesuwac :?: pozniej sie okazalo ze sa chropowatości :shock:, ktore zeszly wlasnie po glinkowaniu .

do dobrze umytego auta nie trzeba za wiele glinki, ja zuzylem ok 35g :szeroki_usmiech

Komentarz

• pawelpap
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 182

No panowie , skorzystałem z ładnej pogody i w końcu wypieściłem swoją niunie , przyznam że efekt super , fotek nie zdążyłem już zrobić bo noc mnie zastała ale jutro rano cyknę i się pochwalę...

Komentarz

• idas
                          Elegance
                          • 2006
                          • 828

Sa jakies firmy we Wrocławiu, które swiadcza takie uslugi?
                          Szczegolnie interesowaloby mnie dokladne oczyszczenie lakieru (glinka) + nalozenie dobrego, twardego wosku.
                          VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                          VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez idas
                            Szczegolnie interesowaloby mnie dokladne oczyszczenie lakieru (glinka) + nalozenie dobrego, twardego wosku.
                            a zakasaj rękawy i zrób to sam :diabelski_usmiech tu masz glinke http://allegro.pl/glinka-do-lakieru-...503213237.html jeszcze 2-3 m-ce temu były ze 3-5 oferty kupna tej glinki teraz juz sie nieżle sprzedaje. ja widze po swoim aucie, ze nabrało niezlego błysku :diabelski_usmiech
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• To_mar
                              Drive
                              • 2010
                              • 74

Zamieszczone przez piotrek_os
                              Zamieszczone przez idas
                              a zakasaj rękawy i zrób to sam :diabelski_usmiech tu masz glinke http://allegro.pl/glinka-do-lakieru-...503213237.html jeszcze 2-3 m-ce temu były ze 3-5 oferty kupna tej glinki teraz juz sie nieżle sprzedaje. ja widze po swoim aucie, ze nabrało niezlego błysku :diabelski_usmiech
                              "Duża 200g (wystarczy na 10-20 samochodów)" reklama dźwignią handlu :szeroki_usmiech

Komentarz

• ShiningCar
                                Drive
                                • 2011
                                • 96

Zamieszczone przez idas
                                Przecież to sama przyjemność, samemu cały ten proces przejść :roll:

Na lato twardego wosku nie nakładaj :- )
                                Car Detailing

Komentarz

• pawelpap
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 182

Poniżej efekty czytania tego wątku i 4 godzin roboty , brak mi jeszcze czegoś do opon ale to się za niedługo zmieni , samochód co prawda delikatnie się już okurzył bo stał przez noc, a dziś pogoda nie bardzo ale myślę że zdjęcia trochę odzwierciedlają to co w realu .

Komentarz

• eaglemirek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 14107
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

pawelpap, na ciemnych kolorkach jest efekt zajebisty

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• ShiningCar
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 96

Teraz tylko :

APC by wyczyścić nadkola
                                      Dressing do nabłyszczania opon
                                      QuickDetailer do nabłyszczania lakieru

i będzie
                                      Car Detailing

Komentarz

• To_mar
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 74

Zamieszczone przez Big
                                        Jeśli bedziesz odpowiednio ten efekt pielęgnował tzn. myl auto szamponem o neutrlnym PH
                                        czy gold class jest takim właśnie szamponem?

Zamieszczone przez Big
                                        uzywał detailerów do podtrzymania efektu
                                        co możecie polecić? aktualnie jest wosk Megsa #16

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez pawelpap
                                          samochód co prawda delikatnie się już okurzył bo stał przez noc
                                          :szeroki_usmiech
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez To_mar
                                            Tak
                                            I bardzo dobrze zostań przy tym wosku. No chyba że chcesz coś sporo lepszego ale i droższego.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• To_mar
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 74

Zamieszczone przez Big
                                              Tak
                                              I bardzo dobrze zostań przy tym wosku. No chyba że chcesz coś sporo lepszego ale i droższego.
                                              źle sie wyrazilem, chodzilo mi o to jakiego Detailera zastosować do podtrzymania efektu wywolanego Megsem #16. które produkty będą dobrze współpracować ze sobą.

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

źle sie wyrazilem, chodzilo mi o to jakiego Detailera zastosować do podtrzymania efektu wywolanego Megsem #16. które produkty będą dobrze współpracować ze sobą.
                                                Proponuję to: http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=465
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Wax Paradise
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 20

W tej cenie są tańsze produkty i o większej pojemności. Ten Meguiar's Ultimate Quik Wax nie wyróżnia się niczym szczególnym.
                                                  Ekskluzywne kosmetyki samochodowe. Rabaty i gratisy dla użytkowników forum - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=596426

Autoglym, Bilt Hamber, Chemical Guys, ClearKote, Collinite, Dodo Juice, Duragloss, Eurow, EZ, Finish Kare, Grit Guard, Lake Country, Lusso, Meguiar's, Migliore, Optimum, Victoria Wax

Komentarz

• pawelpap
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 182

Najlepsze jest to że teraz jadę po mieście i porównuję który się lepiej błyszczy , odczucia warte nakładu pracy i pieniędzy . Mam pytanie do bardziej doświadczonych... teraz przy kolejnym myciu jak postępować ? Szampon ... a potem ? Glinka ? Czy szampon i później MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND ? Myślałem żeby jeszcze bardziej zabezpieczyć efekt i za jakiś miesiąc jeszcze raz nawoskować ... podpowiedzcie jak postępować teraz.. aaa i jeszcze jedno pytanie czy aplikator meguiars też żółty okrągły + ta gąbka tri color... można prać normalnie w pralce ?

Komentarz

Pracuję...